2020 – sommerferie i Japan

På grunn av Corona-epidemien ble sommerferien i Norge i 2020 avlyst. Jeg ville hatt to problemer. Karantene i Norge – hvor skulle jeg oppholde meg da? Mer problematisk: som utlending umulig eller vanskelig å få komme inn igjen i Japan etter endt ferie.

Så ble det sommerferie i Japan da. Å være hjemme i fem uker – uaktuelt! Jeg bor tross alt i kirkens 2. etasje.

Kollega Ingebjørg Hildre var jo i samme situasjon. Vi slo oss derfor sammen og dro på tur fra 31.07 (etter engelskklasse om formiddagen) til 12.08. Etter mitt ønske ble det en bilreise nordover til Tohoku. Jeg ville blant annet gjerne se hvordan det stod til på kysten som ble rammet av tsunami i 2011. (Senere innlegg.) Dessuten er det en landsdel med liten eller nesten ingen Corona-smitte.

For å komme til Tohoku kjørte vi motorveier langs Japanhavskysten til Niigata (by). En strekning på ca. 700 km. Derfra krysset vi over til Stillehavsiden. Hjemover kjørte vi om Nikko og Suwa-ko. (Senere innlegg.) Sammenlagt kjørte vi over 3000 km!!! Det er ikke bare Norge som er et langstrakt land. Hovedøya Honshu er verdens 7. største øy! Det nordligste stedet på vår tur var Hachinohe (i Aomori fylke) – 1244 km fra Ako (korteste vei i følge Google map og motorvei hele veien).

Å kjøre 700 km på en dag er altfor langt. Vi tilbrakte derfor en natt i Fukui

Dagen etter hadde vi en stopp i byen Kanazawa – hos misjonær Gunn Klaseie fra Pinsekirken Håpet på Eidsvoll.

Hun arbeider på Hope House – en «kristen kafe» i nærheten av Kanazawa universitet. Hun fortalte at de også har annen virksomhet i lokalet: søndagsgudstjenester og bibelgrupper.

Gunn serverte oss retten som stedet er mest kjent for: vafler.

  Det var koselig å treffe Gunn, som bare Ingebjørg kjente fra før.

Det var et poeng for oss å tilbringe søndagen i Niigata. Der bor nå nemlig Yamamoto, som jeg fikk lede til dåp i Nima menighet i 2001. Han er amanuensis på Niigata universitet.

Han hentet oss på hotellet og tok oss med til kirken han går i: Niigata Nozomi lutherske kirke.

Resten av dagen ble vi tatt med på sightseeing. På grunn av Corona-viruset og strenge regler for ansatte på universitetet, holdt vi oss utendørs.

Utenfor byen er det funnet en gammel boplass og gravhaug – like ved den botaniske hagen.

Derfra var det også god utsikt mot byen.

Niigata fylke er kjent for sin gode ris. Rismarker i det uendelige.

Fra samme plass: til venstre (over) og til høyre (under). Umulig å få alt med på ett bilde.

Det var veldig kjekt å treffe igjen Yamamoto og erfare at han lever i troen og finner seg ny kirke hver gang han flytter. Sist vi møttes i Japan – sommeren 2011 – var han tilknyttet Tohoku universitet i Sendai. Jeg var da i Tohoku på hjelpearbeid etter den store tsunamien (som også rammet ham og universitetet). I 2014 besøkte han meg i Drammen! Da var han på forskeropphold på Wien universitet og tok seg en helgetur til Norge.

Akkurat som i Norge er antall Corona-smittede gått drastisk opp de siste ukene. Er det da trygt å ta ut på en reise slik vi gjorde?

Alle hoteller har strenge regler for å hindre smitte.

T.v.: Når man sjekker inn på et hotell,  blir kroppstemperaturen målt.

Før vi går inn i frokostrommet må vi spraye hendene med antibac, og så ta på engangshansker (t.h.). Munnbind er en selvfølge!

All mat er selv-betjening (buffet). Vi forsyner oss med munn-bind og hansker på, og tar de av når vi spiser. Så er det på med munnbind og hansker igjen når vi går for å forsyne seg med mer. Folk hadde ikke før forlatt bordet sitt, så blir det sprayet og vasket av betjeningen. Vinduer stod på gløtt i tillegg til at air-condition-anlegget stod på. Vi følte stor trygghet på reisen!

Regjeringen har laget en plan for reiselivsbransjen, som nå har store økonomiske problemer på grunn av Corona-viruset.  Navnet er en merkelig blanding av engelske gloser: Go to Travel Campaign. Det vil si at vi ved innsjekking ber om bevis på at vi har overnattet der. Sammen med kvittering kan vi sende inn senere og få refundert 30% av oppholdet!

Egentlig taler myndighetene med to tunger. I tillegg til denne kampanjen henstiller de folk til å holde seg mest mulig hjemme – for å hindre smitte. Det gjelder særlig folk fra Tokyo, Osaka og Nagoya. Folk fra Tokyo får ikke refundert penger om de skulle finne på å reise noe sted. Det har nemlig vært over 400 nye smittede hver dag flere dager på rad i Tokyo.

Turen fortsetter i flere innlegg heretter.

Dette innlegget ble publisert i Kirke- og kristenliv i Japan, Turist i Japan og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til 2020 – sommerferie i Japan

  1. Marit sier:

    Å spise med munnbind må være en fin slankekur….😳😂😂😂

  2. Marit Bøen, Ornes, Luster, sier:

    Så da har du ikkje kome heim til Norge. Tenkte kanskje vi snart kunne få besøk ? Marit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..