En overraskelse – 40 års jubileum

En eller annen gang har jeg kommentert til folk i Ako menighet at 1. september 2020 vil det være nøyaktig 40 år siden jeg første gang kom til Japan som misjonær. Dessuten kom jeg til Ako også 1. september – for fem år siden. I menighetsrådet i juli mente noen at dette burde markeres på en gudstjeneste i september. De mente at jeg da skulle fortelle litt om mine opplevelser som Japanmisjonær gjennom 40 år – som et vitnesbyrd. I menighetsrådsmøtet i august, da jeg ikke var til stede på grunn av ferien min, la de diverse planer for markering av 40 og 5 års jubileum. Resultatet ble for meg en stor overraskelse!

Vitnesbyrdet ble holdt i gudstjenesten.

Alle sitter mer spredt omkring nå på grunn av Coronaviruset. Ja, flere sitter i andre rom enn selve kirkerommet. Det går bra på grunn av høyttalere i taket.

Den store overraskelsen kom da det som vanlig var opplysninger til slutt.

T.v.: Først ble jeg av Katsutani, eldste i menigheten, overrakt et slags diplom der det stod mange takkens ord for tjenesten.

Den som forstår japansk kan jo lese hva som står skrevet på takke-diplomet. Men for dere som ikke forstår kan jeg kort gjengi innholdet.

Her takkes det både for tjenesten jeg har gjort i forskjellige VJELK-kirker siden 1980, for tjenesten siden 2015 i Ako, og for at jeg har brukt mine nådegaver til å preke og forkynne evangeliet til mange nye mennesker gjennom engelskklasser for voksne og barn. Til slutt takkes Gud for at han har bevart meg og ledet meg i 40 år, og så vil de be om Guds velsignelse over tiden som er igjen av denne perioden.

Etterpå fikk jeg overrakt en gave fra menigheten.

Et bilde i keramikk i glass og ramme.

Fargene på keramikken er spesielle for Ako.

Det er veldig vanskelig å få fargene til å bli et slikt landskap av fjell og himmel. (Antagelig mange mislykkede forsøk mellom de vellykkede.)

Jeg har i alle fem årene sett disse bildene og tenkt at det kunne vært kjekt å ha ett som minne om tiden i Ako. Men slike bilder er ganske dyre, så jeg har sagt til meg selv at slik bruker man ikke penger på til seg selv. Dette har jeg jo ikke sagt til noen, bare tenkt for meg selv. Så derfor ble overraskelsen så stor da jeg pakket ut gaven.

Jeg kjenner faktisk han som har laget bildet: Kunihiko Nagamune (t.h.). Derfor er det flere grunner til at jeg synes det var kjekt å få dette bildet.

Det er forresten samme mann som har laget diverse vann-lyd-installasjoner i hagen til Momoi museum, som flere av mine norske gjester har sett og prøvd. (Klikk på stikkordet «Momoi museum» og se flere bilder derfra.)

T.h.: Samme dag som menigheten markerte mine to jubileer, fylte fru Kuroda (t.h.) 80 år! Det skulle ingen tro – så ungdommelig og sprek som hun er.

Vel, tiden har gått fort, tenker jeg når jeg ser meg tilbake. Mange gode minner!!!!!

I mitt vitnesbyrd brukte jeg Salme 23,1Herren er min hyrde, jeg mangler ikke noe.

Dette verset summerer opp hvordan jeg har hatt det siden 1980 i Japan og de siste fem årene i Ako menighet! Ikke alle dager har vært «solskinnsdager». Det store jordskjelvet i 1995 (7,5 på Richters skala), brukket håndledd, og ikke alltid lett å samarbeide med en og annen japaner – for å nevne noe. Men Herren var min hyrde da også!

Når jeg ser tilbake på hvordan Herren har ledet og bevart meg, blir jeg flau over alle innvendingene til kallet jeg serverte ham før 1980. Men hyrden var der da også og ledet meg tålmodig gjennom kallsprosessen. Jeg får tro at fortidens uvillighet er en av de mange synder Herren har tilgitt meg. Hvis jeg kunne ha returnert til 1970 årene og levd disse årene en gang til, skulle jeg ikke ha vært så motvillig, tenker jeg nå. For jeg har jo opplevd velsignelsen som følger med det å vandre på den veien Gud valgte for meg. Jeg har erfart at det faktisk går an å reise ut på løftene i Bibelen. Herren er min hyrde. og har vært det i alle år. Det er derfor jeg ikke har manglet noe – selv om jeg inni mellom har vært litt misfornøyd.

Derfor kan jeg anbefale alle andre å gjøre som det står i Salme 37,5: Legg din vei i Herrens hånd! Stol på ham, så griper han inn.

 PS De fleste bildene er tatt av Setsuko Katsutani.

Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til En overraskelse – 40 års jubileum

 1. Marit Berget sier:

  Fantastisk å lese Kari, og flott med jubileums markeringer. Takk for du «har stått» i det alle disse årene, utholdende og trofast . Japan har vært heldige som har hatt deg boende så lenge. Velkommen til Norge når det blir vår tur igjen. 40 år er lang tid. Jeg «tar av meg hatten».
  Gode dager videre ønskes deg.
  Hilsen Marit

 2. Gratulerer, Kari!! Utrulig at det er over 40 år siden me var ilag på Nakkerud, og du fortalde at du skulle ut som misjonær. Og så var det utrulig kjekt å besøke deg og møta menigheten i Ako. Har vært.med i bønn .Guds velsigne deg.

 3. Per-Inge Søreng sier:

  Takk for trofast tjeneste!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..