Tyfon i Ako

Hvert år i sommerhalvåret har vi mange tyfoner i Japan. En tyfon er en type sterk storm som «fødes» i Stillehavet og beveger seg i forskjellige retninger. Totalt «fødes» det ca. 30 tyfoner hvert år. Ikke alle kommer til Japan. I utlandet har tyfonene visstnok navn. I Japan har de nummer.

I dag, 2. november, er nummer 19 og 20 på vei mot Filippinene. Altså har det vært unormalt få tyfoner i år. Av disse har veldig få kommet til Japan, noe alle er glad for!

Tyfon er synonymt med store ødeleggelser, evakuering og dødsfall. Derfor stopper samfunnet opp der tyfonen herjer. De siste årene har mange tyfoner i Japan forårsaket enorme ødeleggelser. I år har det vært annerledes. Men i Ako lutherske kirke har vi i år faktisk opplevd en ødeleggelse.

Da jeg 7. september om morgenen kikket ut etter at tyfonen hadde passert om natta, fikk jeg se at skiltet på parkeringsplassen var veltet. Sammen med kassereren fikk jeg løftet det tunge skiltet. Vi fant da ut at selve skiltet kunne brukes videre om det fikk nye bein.

Følgende søndag etter gudstjenesten gravde noen av mannfolkene dype hull til skiltet. I stedet for to bein skulle det bli fire.

Men en slik løsning falt ikke i smak hos mange av kirkemedlemmene. Bein på skrå bakover ville gjøre det vanskeligere å parkere og også redusere parkeringsarealet, mente de. Dermed ble hullene fylt igjen og et nytt sted valgt – etter mye diskusjon.

Søndag 18. oktober kom eldste Katsutani med lastebil fra firmaet sitt. På lasteplanet var skiltet ferdig montert på stålbein. Dessuten alt utstyr som var nødvendig til dagens dyst.

Etter gudstjenesten gikk mannfolkene i gang med å grave nye hull og fikk skiltet på plass -der damene mente det burde stå.

Men beina var for lange, så de måtte kuttes.

Konene stod lenge og så på og oppførte seg som arbeidsledere. Men etter hvert tok de i et tak. Sement ble laget. På det nye stedet skulle skiltet nemlig festes med sement nede i hullene.

Damene serverte også japansk te, kjeks og kjeks – på brett på sykkelkurven.

Skiltet kom på plass. 

Slik ser det ut nå.

Dugnadsånden lever i beste velgående i Japan også. Det er ikke et spesielt norsk fenomen!Dette innlegget ble publisert i Ako lutherske kirke og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..