Yai aru so gura beru yurekueru

Overskriften er en norsk julesang, som barna i Tottori lutherske barnehage synger hvert år for foreldrene på juleavslutningen. Det har de gjort siden Geirtrud Straum var styrer der, og det er over 40 siden. Forstår du hvilken sang det er?

Her er sangen, slik lærerne husket den. Jeg ble bedt om å sjekke og eventuelt korrigere norsken da jeg besøkte barnehagen tirsdag 24. november. Japansk under hvert ord skal hjelpe barna med uttalen. Men siden mange norske lyder ikke fins på japansk, og ingen ord slutter på konsonant, blir resultatet som i overskriften.

Tottori lutherske barnehage ble startet av norske misjonærer i april 1954. Fortsatt står deler av den første muren der som en del av gjerdet (under) – med mottoet for barnehagen: «De små barn (おさなごを)til Kristus (キリストへ).

Opprinnelig var det kirke, misjonærbolig og barnehage på tomten. Misjonærboligen er revet. I stedet har barnehagen fått nybygg og større uteareal. For noen år siden ble det også nytt kirkebygg. 

Misjonens innsats har absolutt båret god frukt i Tottori! En levende og aktiv menighet, som også drifter barnehagen!

Nåværende styrer, Mitani, var nyansatt den gang Geirtrud Straum var styrer. Hun giftet seg etter hvert med sønnen til en annen lærer, og har vært en trofast ansatt i flere tiår. Fra dette skoleåret har hun overtatt som styrer.

Mitani er opptatt av at barna og de foresatte skal kjenne til barnehagens norske arv. Derfor ble jeg – som den eldste NLM-misjonæren i Japan for tiden – bedt om å besøke dem i mai. Men på grunn av Coronaviruset ble det forbudt å ha besøk utenfra, så besøket mitt ble utsatt – og ikke realisert før i slutten av oktober. Jeg skulle både tale til de foresatte og være sammen med barna.

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er img_8177-medium.jpg

Da styreren introduserte meg til de foresatte, startet hun med et liten historisk tilbakeblikk, der hun la vekt på at de ikke hadde hatt denne barnehagen om det ikke hadde vært for kristne i Norge som hadde gitt penger, bedt og sendt misjonærer til Tottori.

Barnehagen har tøfler med navnet sitt på for gjester. (t.v.)

Barnehagen samler foresatte og småsøsken i møtesalen et par ganger i måneden. Temaet mitt var norsk barneoppdragelse. Men før det hadde andre gjester opplegg for de små. Mitani ledet sangen. Hun var kledt i et artig forkle. Ca. 30 voksne deltok. Alle satt på matter på gulvet. Dermed kunne de små krabbe litt rundt.

I Japan er det stort utvalg i bildebøker, og de brukes flittig. Men en så stor bildebok som disse damene brukte, har jeg aldri sett før.

Det var også enkel servering til alle: frukt og te.

Etter å ha øvd med de største barna på «Jeg er så glad hver julekveld», spiste jeg lunsj med dem. Vanligvis lages maten på barnehagens kjøkken, men den dagen hadde alle med hjemmefra.

Styreren hadde med lunsjboks til meg, som hun hadde forberedt på morgenkvisten! Se hvor mange sorter jeg fikk (vanlig!!!) – og hvor fint eplebiten er utskåret!

På grunn av faren for Coronasmitte var det satt opp «skillevegger» mellom barna mens de spiste.

Til slutt var det samling for barna i møtesalen. En lærer ledet andaktsstunden.

Min oppgave var å vise bilder fra Norge og svare på spørsmål fra barna. Siden det nærmer seg jul, valgte jeg å inkludere noen bilder av «vanlige» reinsdyr. Forskrekkelse, stor stas og hurrarop for reinsdyrene som om sommeren forstyrrer trafikken på E6 i Finnmark.

Tottori lutherske barnehage har nå 45 barn. Flere av dem har foreldre som har gått der. I menigheten er det en del medlemmer som ble ledet til tro på grunn av barnehagen.

Selv om det ikke lenger er misjonær tilknyttet menigheten eller barnehagen, kan vi være med og be som uttrykt i barnehagens motto: at barna – og familiene deres – blir ledet til tro på Jesus Kristus.

Dette innlegget ble publisert i Vest Japan Evangelisk Lutherske Kirke og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..