Nyttår 2021

Nyttårsaften våknet jeg til snø på taket og kuldegrader ute. Snøen forsvant fort. Men kuldegradene har fortsatt – om nettene.

Lørdag morgen 9.januar var det minus 8,3 grader ute! Da var det 5 grader på soverommet. For å overleve japanske vintre – inne – er det nødvendig å være utstyrt med varm japansk pysjamas og beste kvalitet norsk dundyne. Det er ikke aktuelt med god tid på badet om morgenen, for der er det kaldere enn på soverommet. Sengevarmen vil forsvinne fra kroppen før badet blir oppvarmet til såpass som 15 grader. Mye bedre å varme opp badet før leggetid, ta en varm dusj eller bad og gå rett i seng med den varmen i kroppen. Da holder det med en skvett vann i fjeset om morgenen. Jeg vil nok ikke savne japanske hus om vinteren når jeg flytter til Norge! 

Første nyttårsdag er den dagen i året som minner mest om en helligdag, for da er nesten alle butikker stengt. 

I Ako menighet hadde vi gudstjeneste kl. 11 – en halv time senere enn vanlig. Frokost denne dagen er nemlig viktigste måltidet i løpet av japansk nyttår. Så folk trenger litt ekstra tid til familien før kirketid. Men for kristne japanere er det veldig viktig å få begynne året med gudstjeneste – takke Herren for året som er gått og legge det nye i Guds hender.  

Til nyttår er det mye spesiell pynt rundt forbi. Det meste av det har shintoistisk symbolikk. I kirken har vi bare nyttårsoppsats. Jeg har avlastet damene i menigheten ved å gjøre dette hvert år i Ako. Mens de er travle med å få hjemmet klart til nyttår, har jeg relativt god tid fordi det ikke er møter og klasser uka før nyttår og den første uka etter. Jeg liker denne utfordringen!

Her er min siste nyttårsoppsats i Japan.

Vanligvis er 31.12 en dag man ikke drar på besøk til folk. Da er japanerne travle med siste forberedelsene og rengjøring til nyttår. Men jeg ble faktisk bedt på besøk til noen som ønsket å treffe meg før jeg forlater Japan. Jeg hadde selv hintet til at en dag mellom jul og nyttår ville passe. Det var dem som valgte datoen – for de ville sende med meg hjem japansk nyttårsmat. Som kona sa:

– Dette er din siste sjanse til å spise nyttårsmat. På grunn av alderen har vi sluttet å lage selv. Vi har bestilt tre høyder (bokser). Kommer du om formiddagen 31.12, kan du få med den ene hjem. Så har du noe til frokost på første nyttårsdag. To bokser til oss er rikelig. Du kan velge hvilken boks du har lyst på. (Ingen mat er lik i de tre boksene!) 

 

Jeg foretrakk brød til frokost, men koste meg med denne maten både til lunsj og til kvelds. 

Til lunsj ble jeg servert deilig chirashi-sushi – hos familien Hirai i Tamashima.

Vi var litt i tvil om å gjennomføre besøket på grunn av Coronaviruset, men valgte å la det stå til siden det ikke var smitte i Ako da, og jeg skulle kjøre bil alene fra dør til dør. Men vi brukte hele tiden munnbind bortsett fra mens vi spiste. Noen andre var også innom en liten stund for å hilse på meg og ta avskjed.

Det føles veldig uvirkelig at jeg kanskje aldri treffer ekteparet Hirai igjen her i verden. De er godt oppi 80-åra og har bedt for meg og arbeidet mitt i alle år etter at jeg bodde og arbeidet i Tamashima menighet i 1986-92. Men vi treffes igjen likevel, mente de. Vi har jo løfte om evig liv – en evighet sammen med Jesus! 

Jeg forlater Japan om kvelden 8. april og ankommer Gardermoen 9. april. Denne 6-års perioden blir litt forkortet i Japan (på grunn av forhold her). De gjenstående 43,3 arbeidsdagene mine blir gjennomført i Norge – til høsten – etter at jeg er blitt pensjonist. Så da treffes vi kanskje? I disse dager legges reiseruta på hovedkontoret, så da er det bare å kontakte regionkontoret for å høre om det er mulig med besøk. 

Dette innlegget ble publisert i Ako, Ako lutherske kirke, Diverse, Ikebana, Mat i Japan og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Nyttår 2021

  1. Hello Kari!
    I have wondered your decaded work in Japan. Actually how meny years? I wish you very good last time in Japan and overjoyed homecoming in Norway! If you use Facebook in Norway it would be nice to get You my friends there. God bless you anytime! Love Anna-Maija Uski

  2. Turid Kongsvik sier:

    Tusen takk for denne spennende fortellingen – skulle ønske alle nordmenn
    bosatt i andre land, fjerne og nære, ville følge ditt eksempel…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..