Snart avskjed med Ako – og Japan

Det er lenge siden forrige innlegg. Jeg er verken spesielt travel eller syk. (Kanskje noen tror det?) Det har bare ikke vært noe særlig å skrive om – hvis jeg da ikke skulle ha skrevet en hel masse om Covid-19 i Japan.

I skrivende stund er det unntakstilstand i flere fylker, der i blant i Hyogo (fylket der bl.a. Kobe og Ako er). Men her er ikke så strengt som i Norge. Det er særlig uteliv- og turistbransjen som rammes av unntakstilstanden. Ellers oppfordres alle til ikke å være så mye ute blant folk, og jobbe mest mulig hjemmefra. Vi samles i kirken hver søndag – med forsiktighet – og har aldri mat og drikke. Engelskklassene fortsetter som vanlig – med forsiktighet. Riktignok har noen av barna holdt seg borte nå et par uker fordi noen ansatte på skolen deres er smittet av Covid-19, og skolen er stengt. En av klassene for voksne har også valgt å ikke møtes så lenge det er unntakstilstand. Når da evangelisten og jeg deler på søndagsprekenene, vi har ikke spesielle arrangement, og besøk er nokså usannsynlig, er det ikke travelt. Jeg har derfor i ledige stunder gått i gang med å forberede flyttelasset til Norge.

Slik ser det ut på gjesterommet mitt nå. Etter 41 år er det en del som skal sendes til Norge. I matbutikkene finner jeg mange kartonger som er fine å pakke i.

Avskjedsgaver er begynt å ankomme. En dag kom det budbil med bl.a. en rull kimonostoff. Det skulle være takk for at jeg hadde forkynt evangeliet i 41 år i Japan. Mannen i familien var en student jeg som ny misjonær fikk lede til kirken, der han noen måneder senere ble døpt. Siden har han stiftet familie. På sine gamle dager er også foreldrene hans blitt døpt.

-Kanskje du kan bruke stoffet til bordløpere til deg og dine venner, stod det skrevet i takkebrevet. Jeg har heller valgt å få sydd klær av stoffet. Det er visstnok et veldig eksklusivt og sjeldent stoff, som er farget på et spesielt vis.

Jeg har fått en kimono til.

Denne kimonoen er blitt kombinert med annet stoff og vil bli sengeteppe på gjestesengen (dobbeltseng) i leiligheten min i Drammen.

I de forskjellige firkantene rundt forbi på den svarte delen er det små kimonoer, som damen har komponert.

Jeg har fått lov til å fotografere damen og presentere henne på bloggen. Hun er enke og nærmer seg 80 år! Folk går sjelden kledd i kimono nå til dags. Det er blitt en ny form for business å lage forskjellige ting av kimonostoff. 

Foran damen ligger restene av den rødlige kimonoen. Hun skal heretter lage en overdel av det. Spennende!

I huset sitt har hun pyntet med forskjellige ting hun har laget av kimonostoff.

Jeg har selvfølgelig betalt damen for jobben. Men sannelig kom hun fram med en overdel til. Den skulle være en gave – som takk for at hun fikk bli kjent med meg! Heldigvis hadde jeg med noe til henne også… (Jeg driver og gir bort en del norske ting for tiden – i stedet for å sende det til Norge.)

De forskjellige blå stoffene er veldig tradisjonelle japanske stoff, som er farget på en spesiell måte.

En dag ringte en nabodame på døren og lurte på om jeg hadde tid en lørdag i mars til å grille med hennes familie og en annen familie i nabolaget. De ville gjerne gjøre dette for å takke meg for fellesskapet i nabolaget. Damens sønn har vært engelskelev helt siden jeg begynte med klasser i Ako. Barna til den andre familien har vært trofaste på barnemøter. Det er nok lurt å få unnagjort mest mulig av pakkingen tidlig, slik at jeg får tid til mennesker på slutten. I mars er det dessuten årsmøte i VJELK og misjonærkonferanse. Bilen skal selges. Adresseforandringer. Og mye mer som skal ordnes.

Påskegudstjenesten (04.04) blir min avskjedssøndag i Ako menighet. Dagen derpå forflytter jeg meg til Kobe.

Jeg har pakket og forlatt Japan mange ganger før. Denne gangen forlater jeg Japan for godt. Det føles litt uvirkelig!

Dette innlegget ble publisert i Detaljer fra dagliglivet, Diverse og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Snart avskjed med Ako – og Japan

  1. Anna-Maija Uski sier:

    Hello Kari! You have been excellent worker in Japan, 41 years. I wish you have a beautiful sayonara party at Easter. Please say Easter greetings from Uski family to the whole congregation in Ako. Here in Finland FLOM Finnish Lutheran Overseas Mission we are very sorrowful because Ritva and Kimmo Juutilainen both died recently. Ritva had a cancer for some years, but Kimmo got acute brain damage and died unexpected. Their funerals will be taking place 27.2.2021 at Hämeenlinna city. Please tell congregation that there former minister and his wife got to go Heaven. Love Anna-Maija and Jaakko Uski

  2. Marit Berget sier:

    Tenk at du er kommet så langt, at » farvel» med Japan står for døren. Du har gjort en god jobb, og vært en god Herrens ambasadør. Det viser all takknemlighet og gaver du blir vist nå. Tenk 41 år, DET ER TROFASTHET det. 💜🙏
    Så nydelige stoffer og vakre plagg bl.a. det ble. Ja skjønner godt de vil ha » avskjeds» treff med deg, og ja travelt blir det nok, så lurt å pakke ivei. Er det like kaldt ( inne )hos deg ? Ta imot all takk Kari. Klem Marit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..