Tur til Sennoyama

I slutten av februar hvert år tar jeg en tur til Sennoyama (Iwami Ginsan) for å plukke fukinoto. Det heter visst bitterskråp på svensk (Wikipedia) og er en japansk plante. http://en.wikipedia.org/wiki/Petasites_japonicus

Siden det smaker bittert er det ikke alle som liker å spise fukinoto. Men de som liker det, lager enten tempura eller finhakker det og blander med miso. Jeg synes begge deler er godt. Hvis blomsten er for mye utsprunget, er det for sent å spise den. Men senere på året  plukker man planten for å spise stilkene. Plantene ser da ut som små rabarbra, men ligner ikke på noen måte i smak.

La meg vise planten først og flere bilder fra turen etterpå.

IMG_2578

Det er ikke så stor plante, så du må se deg godt rundt for å få øye på den. Men får du først øye på en, så er det gjerne flere like ved. På høyre bildet under er det noen, men umulig å se på bloggen her, ikke sant?

IMG_2560     IMG_2562

Se, under her er det en! Ikke store greiene når en sammenligner med hansken min. De gjemmer seg i det vintertørre graset.

IMG_2559     IMG_2564

IMG_2558     IMG_2557

Det var nydelig vær på frimandagen 25.02. Jeg var på tur med T.Y.

IMG_2569

Det var her oppe på Sennoyama-fjellet at gruvearbeidet startet for over 400 år siden. Så der finner vi gruveinngang nummer 1 (høyre bilde under). Her og der ligger også gamle støtter (gravstøtter?) henslengt.

IMG_2555     IMG_2553

Ble litt overrasket over å finne byggearbeid der oppe. De skal visstnok gjenskape «ruin» av et bolighus. Før jeg kom til Nima, var det arkeologiske utgravninger på dette platået. Men etter at funnene ble registrert og fotografert, ble stedet tildekket igjen. Det er altså oppå  dette de nå jobber. Gruveinngang nummer 1 er rett utenfor høyre bildes nedre hjørne/ midt mellom gravemaskin og bil, under trærne på venstre bilde.

IMG_2561     IMG_2554

Om vinteren er Sennoyama ofte snøkledd. Fortsatt var det noen snøflekker å se…

IMG_2574

Og her og der er det gamle gruveinnganger.

IMG_2577     IMG_2575

IMG_2572

Det går an å gå en annen vei opp eller ned – på stien gjennom bambusskogen. Det er ganske stilig, men denne gangen gikk vi veien opp.

IMG_2568

IMG_2570Vi kan også finne små steiner som har blinkende flekker. Men sølvet blinker ikke – uten å bli pusset!

Så hvor er så Sennoyama? Nede fra «gågata» i Omori (Iwami Ginzan) kan man se et «hakk» i skogen. Der er veien.

IMG_2598

Oppe i «hakket» er det veldig fin utsikt i mange retninger. Vi kan se ned på Omori, som på bildene under her. I bakgrunnen er Japanhavet (venstre bilde).

Man regner med at det bodde ca. 200 ooo mennesker her i dalen da gruvedriften var på det travleste! Iwami Ginzan ble styrt direkte fra Kyoto. Det var visstnok lite lokal dialekt å høre, for arbeiderne var fagarbeidere som kom flyttende utenfra. Det er gjort flere funn som viser at det også bodde en del kristne der. Men fordi det i 1612 ble forbudt å være kristen – og påbudt for hver slekt å være medlem av et buddhistempel – levde de kristne i skjul. (Mer om det i et senere innlegg.)

IMG_2538     IMG_2536

Så ser vi jo Nima da… (i «V-sprekken»). Det er moloen som er ytterst mot havet. Jeg bor til høyre for «V-sprekken».

IMG_2539

I en annen retning kan vi se Sanbe-fjellet, 1126 m.o.h. Det består av 4 topper: «Mannen» (høyeste toppen), «Damen», «Barnet» og «Barnebarnet» (laveste toppen). Jeg går en del turer der. Det tar meg ca. 40 min. å kjøre hjemmefra til parkeringsplassen der. Noen ganger tar jeg alle toppene på en tur.

Sanbe-fjellet er nevnt i en bok om 100 fjelltopper i Japan. Dermed er det et litt kjent sted, og jeg møter folk der fra mange steder i landet. I.o.m. at mange går der, regner jeg dette fjellet som tryggest hvis jeg går fjelltur  alene.

IMG_2549

Ellers ser vi andre topper også. På venstre bilde under er Yamabukijo nærmest. På den toppen har det vært en forsvarsborg i gamle dager. På høyre bilde er utsikten mot Izumo. Det er litt vanskelig å se på dette bildet, men i virkeligheten ser vi helt til Izumo og Hinomisaki, som stikker ut i havet. (Dobbelklikk, og du kan se litt bedre.) På veldig klare dager kan vi t.o.m. tydelig se fyrtårnet der.

IMG_2540     IMG_2544

Det er mye skog på Sennoyama-fjellet. Japansk Cedar.

IMG_2582     IMG_2581

Før var veien oppover Sennoyama en grusvei. For et par år siden ble veien asfaltert – desverre! Årsaken er at det skal være lett for busser å ta turister opp for å se området hvor gruvedriften startet. Jeg synes jo at «min turvei» ble ødelagt…!

Her også er det vannrenner i veikanten (venstre bilde). Noen steder er det murer og netting for å holde fjellet på plass. Likevel finner vi rett som det er jord og stein som har rast ut. Det er ikke mye grunnfjell i dette landet!

IMG_2580     IMG_2535

Til tross for en nokså «sivilisert» fjellvei fins det flere skilt underveis som opplyser om telefonnummer til Iwami Ginzan Verdensarv-senteret og til Turistkontoret i Oda for den som trenger øyeblikkelig hjelp.

Japan er fullt av skilt med detaljerte opplysninger, særlig om hva du skal passe deg for. I dette landet er man nemlig redd for å bli klandret for ikke å ha gitt nok informasjon til kunder og gjester.

IMG_2533     IMG_2534

***********

I stedet for medbrakt nistemat, ble det en stopp på Cafe Yamazakura nede i Omori (Iwami Ginzan) for å spise en sen lunsj. En forretningskvinne i Tokyo har kjøpt et gammelt hus og restaurert det til gammel stil. De har t.o.m. innstallert vedovn!

IMG_2369     IMG_2589

   IMG_2590     IMG_2592

Menyen er italiensk, men risen min ble faktisk servert på ekte Royal Copenhagen.

      IMG_2593     IMG_2584

IMG_2594     IMG_2596

I Japan serveres te og kaffe med teskjeen liggende slik som på bildet over. Som oftest er også hanken vendt mot venstre.

Det er et koselig sted å spise. Særlig er det vakkert å se ut i hagen…

IMG_2585

PS  Hvis du vil vite mer om Iwami Ginzan, Omori eller Sennoyama, er det bare å søke på disse navnene på internett. Der fins det en god del stoff på engelsk.

Dette innlegget ble publisert i Fjell i Japan, Severdigheter i Shimane, Trim og sport og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Tur til Sennoyama

  1. Borghild Friestad sier:

    Eg synest du tar så vakre og talande bilete. I tillegg er det kjekt å lesa alt du informerer om. Takk skal du ha.

  2. Kari Opperud sier:

    Det er koselig å høre at du liker å lese bloggen min!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..