Okonomiyaki = japansk pizza?

Som tidligere fortalt, så ble Marius og Karoline Bergersen og jeg invitert med ekteparet Kuroda til keramikklandsbyen, Bizen. På hjemveien kjørte vi kystveien og stoppet for lunsj i Hinase (landsby med fergehavn, midt mellom Bizen og Ako).

Ekteparet Kuroda har god greie på hvor man finner god mat. De ville introdusere oss til den beste okonomiyaki i strøket her. Den finner du i en liten sjappe i Hinase!

Vi sitter på rekke og rad og følger med mens maten blir tilberedt.

IMG_0948 (Medium)

Slik blir okonomiyaki tilberedt:

IMG_0962 (Medium)          IMG_0961 (Medium)

IMG_0952 (Medium)

En røre blir helt utover på en varm, tykk  jernplate. En «runding» pr. person. IMG_0950 (Medium)Oppå har man kål, kjøtt eller andre ting. Vi spiste østers, som er dette spisestedets vinter-spesialitet. Østersene måtte stekes litt først, før de ble lagt oppå okonomiyaki. Etter hvert blir det også helt røre på toppen, og det hele blir godt stekt på begge sider. Til slutt helles okonomiyaki-saus over. Så er det valgfritt å drysse noe slags okonomiykai-krydder oppå.

IMG_0951 (Medium)

IMG_0954 (Medium)

Jernplata fungerer IMG_0955 (Medium)som «serveringsfat» også.

Med en liten stekespade skjærer vi biter av hver vår okonomiyaki som  vi lemper over på asjetten vår. Vi spiser med pinner.

Okonomiyaki med østers serveres kun om vinteren. Marius og Karoline syntes det smakte veldig godt!

IMG_0957 (Medium)

 P.g.a. mannens jobb i en av Japans største konsern har ekteparet Kuroda bodd flere steder i Japan, og også vært utenlands både i jobbsammenheng og på ferie. Så de har god greie på mat! Som pensjonister har de flyttet til hjembyen, Ako. Kona ble kristen da de bodde i Nagasaki. Da de kom flyttende tilbake til Ako, valgte hun å flytte sitt kirkemedlemskap til Ako lutherske kirke, noe hun ble anbefalt av pastoren i kirken hun tilhørte da de senere bodde i Tokyo. Fru Kuroda er på mange måter en humørspreder i menigheten og har virkelig nådegave til å være vertinne. Hennes største ønske er at også mannen skal bli frelst! Kanskje noen kan ta ham med på bønnelista si?

IMG_0964 (Medium)Utenfor Kurodas barndomshjem, et gammelt hus (over 100 år!) som har fulgt familien gjennom flere generasjoner.

En japaner forklarte en gang okonomiyaki som «japansk pizza». Noen kaller det «japansk pannekake». Jeg vet ikke hva du som leser dette synes. Men kommer du noen gang til Japan, så anbefaler jeg å smake på denne deilige retten. Men… vær obs på at det fins flere tradisjoner! Stort sett skjelnes det mellom Osaka (Kansai) og Hiroshima-varianten. God appetitt!

Slik presenterer Wikipedia denne retten:

https://en.wikipedia.org/wiki/Okonomiyaki

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

PS Jeg leser stadig i norske aviser at sushi kalles japansk nasjonalrett. Slik skriver den som ikke har vært i Japan og som ikke har peiling på japansk mat! Japanere har ikke noe uttrykk selv for «nasjonalrett». Det japanske kjøkken er godkjent av Unesco som verdensarv. Det er noe helt annet. Wikipedia har en ganske god forklaring på dette («Japanese cuisine»):

https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_cuisine

Dette innlegget ble publisert i I nærheten av Ako, Mat i Japan og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..