Tyfon

En tyfon har nettopp besøkt Japan og voldt store skader. I utlandet – og i Norge – har tyfoner navn. De navnene er ukjente for japanere, for de brukes ikke her. I Japan er tyfonens navn et nummer. Den siste var tyfon nummer 19.

Hver sommer/ høst er det ca. 30 tyfoner. Bare noen av dem kommer til Japan. De fødes i Stillehavet. Noen går over Filippinene, andre går til Taiwan, Hongkong, Kina eller Korea. Uansett hvor en tyfon tar veien forårsaker den store ødeleggelser og tar liv. Siden jeg kom til Japan i 1980 har jeg aldri hørt om en tyfon der ingen dør eller blir skadet.

Stort sett kan nå meteorologene ca. en uke i forveien forutsi nokså eksakt hvor en tyfon tar veien, hvor raskt den beveger seg, og hvor sterk den er. Da følger vi nøye med på tv! Og kan planlegge litt hvordan vi skal innrette oss, hva som må kanselleres osv.

Jeg har ingen bilder av tyfon nr. 19 i år, men har et tv-bilde som viser tyfon nr. 16 i 2016.

Senteret av en tyfon er en hvit prikk. Prikkens størrelse angir hvor sterk tyfonen er. Den hvite «halen» er veien den har kommet. Det røde feltet er selve tyfonområdet. Men tyfonen herjer i hele det gule området. Så om selve tyfonen går langs kysten eller ute i havet, kan det likevel skje store ødeleggelser på land. Som oftest er de største ødeleggelsene på høyre side av det røde området.  Men den siste forårsaket mest på venstre side.

Norsk media har skrevet mye om Tokyo og nærmeste omegn. Men det er litt «fake news».  NTB og andre medier behersker dårlig japansk geografi. En artikkel på nrk.no var om Tokyo med fæle bilder uten å angi stedsnavn. De bildene var ikke fra Tokyo. Sannheten er at Tokyo slapp relativt billig unna denne gangen – i forhold til mange andre steder.

De fylkene som ble hardest rammet er: Nagano, Tochigi, Gunma, Kanagawa, Iwate, Miyagi, Fukushima, Saitama og Chiba. Fukushima er det fylket som har flest døde så langt. Vi er i skrivende stund kommet opp i 59 totalt. For å hentyde noen avstander: Nagano stasjon er ca. 25 mil unna Tokyo stasjon (motorvei), og Fukushima stasjon er ca. 30 mil unna. Forestill deg at en utenlandsk journalist skrev om «tyfonen i Oslo», mens de som opplevde flom og store skader bodde langs Glomma, Numedalslågen, Drammenselva osv.

Tilbake til den røde og gule sirkelen på bildet.

Denne gangen var Kobe litt innenfor den gule sirkelen. NHK-nyhetene berettet om et skilt som var blåst overende. En misjonærfamilie der opplevde at takstein var blåst av taket.    https://trasdahl.net/2019/10/13/tyfon/

Vi i Ako (snaue 10 mil vest for Kobe) endte opp med å bo akkurat utenfor den gule sirkelen. Men på forhånd visste vi ikke sikkert om vi ville befinne oss litt utenfor eller litt innenfor, og var forberedt på begge deler. Her var det litt regn og en del vind – påvirket av tyfonen, men ikke akkurat tyfon. Jeg sov veldig godt natt til lørdag, og hadde engelskklasser for barn i kirken som vanlig på lørdag formiddag. Togene gikk ikke, for de går fram og tilbake mellom Ako og forbi Kyoto, altså lange strekninger innenfor den gule sirkelen.

I parken i nabolaget skulle vi hatt en samling lørdag ettermiddag. Men den ble utsatt til søndag p.g.a. regn og vind lørdag. Jeg var med om ettermiddagen – etter at jeg var ferdig i kirken.

I Japan er det system for når man skal evakuere, sende barna hjem fra skolen, stenge butikker og flyplasser, stoppe fly- og togtrafikk osv. Alle får varsler på sine mobiltelefoner. Det plinger selv om man har satt telefonen på lydløs.  NHK (tv) innstiller nesten alle program, og har bare fortløpende tyfon-nyheter. Det er til skoler man evakuerer. Alle vet hvor de skal gjøre av seg. Kommunene har innarbeidede rutiner for oppfølging etterpå: matutdeling og distribusjon av vann. Byer og bygder er inndelt i nabolag. Alle nabolag er inndelt i roder. Ved katastrofe vet jeg f.eks. hva jeg skal gjøre: dele ut mat i mitt nabolag. Militære helikopter og soldater blir satt inn i redningsaksjoner og opprydning når det trengs.

Gode rutiner til tross – mennesker klarer ikke å helgardere seg mot ødeleggelser ved tyfon og jordskjelv! Men japanerne er flinke!!!

Dette innlegget ble publisert i Ako, Detaljer fra dagliglivet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Tyfon

  1. Marit Nordhaug sier:

    Jeg slår fort opp på NHK og følger en del med der når jeg hører om tyfoner og kataofer i Japan.
    Slik også denne gang.

  2. Marit berget sier:

    Du er god til å forklare Kari. Det trengs. Gode tanker herfra. Hadde en deilig skogstur i solen idag, avsluttet med et bad., var ca 7 gr tipper jeg .

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..